Hair

Voor diegenen die zich afvragen hoe het intussen met mijn haar is. Wel, sinds mei 2018 heb ik geen shampoo of conditioner meer in huis gehaald. De eerste zes maanden heb ik mijn haar ongeveer dagelijks uitgespoeld met water. Ongeveer 1 keer per maand experimenteerde ik met zelfgemaakte maskers van honing, appelazijn, baking soda en kokosolie. Ik heb zelfs een soort eiershampoo gemaakt.

Om heel eerlijk te zijn: de eerste zes maanden gaat het nergens naartoe met je ongewassen haar. Van knisperend droog naar ultra vettig en terug. Op een gegeven moment leek het even of de stroperige brij (dit zijn conditioner resten die als een soort filter om je haar liggen en dit al ja-ren-lang!) die uit mijn haar kwam, er nooit helemaal uit zou geraken. Ik vergelijk het met mijn parketvloer. Die werd gedurende jaren wekelijks geboend. Nu poets ik hem al zes jaar gewoon met water en zelf gemaakte zeep, maar nog steeds haal ik wekelijks kleine hoeveelheden boenwas weg.

Net als je denkt dat het nooit zal beteren, betert het opeens. Je haar is weer zacht en glanzend en oogt fris en fruitig. Geduld loont! Pas na een dik jaar ontdekte ik een shampoobar (De honey van LUSH) die mijn haar reinigt en opfrist zonder dat ik er een massa van moet gebruiken. ik gebruik er zelfs erg weinig van. Sindsdien blijf ik bij dit product. Ik ga ook een paar keer per jaar naar de kapper. Enkel naar de natuurkapper! Als ik highlights wil, laat ik ze zetten met de natuurlijke bloemetjes ontkleuring van AVEDA (géén chemische producten!!!). Gewone kleuringen of ontkleuringen zijn uit den boze, daarvan zou je haar echt afbreken en beschadigen. Tenzij je echt kort haar hebt, dan kan er veel meer. Normale chemische kleuringen, moeten gecombineerd worden met een goede verzorging en conditioner. Anders wordt je haar onhandelbaar. Houdt daar rekening mee!

Wanneer ik bij de kapper ben, laat ik mijn haar gewoon met shampoo wassen. In de beginfase liet ik het enkel spoelen, maar daar reageren de meeste kappers best negatief op. Vermijdt dus beter een bezoekje aan de kapper tijdens de moeilijke eerste maanden. Na een half jaar is alle smurrie uit je haar. Als je het dan een keer laat wassen bij de kapper (zelf ga ik ongeveer 4x per jaar), is dat geen ramp. De producten ‘pakken’ niet meer op je haar, en zijn er in een mum weer uitgespoeld.

Zelf ben ik erg blij met deze stap. Ik verbruik een pak minder plastic verpakkingen. Ik hoef geen dure shampoo en conditioner meer aan te schaffen en mijn haar groeit ultrasnel en is gezond. Ik heb meer volume en hoef mijn LUSH honeybar maar eens om de 10 à 14 dagen te gebruiken. Ze kost € 12 en ik doe er gemakkelijk zes maanden of langer mee.

Wie ook wil stoppen met shampoo, maar met vragen zit, S H O O T! Koop enkele linten, sjaaltjes en scrunchies en GO FOR IT!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *