De ontembare vrouw

‘We zijn allen vervuld van een verlangen naar het wilde’

 

Door de jaren heen hebben we gezien hoe de instinctieve natuur van de vrouw leeggeroofd, teruggedreven en uitgebuit is. Het is geen toeval dat de ongerepte wildernis van onze planeet verdwijnt naarmate het inzicht in onze eigen innerlijke natuur afneemt. De moderne vrouw is een wervelwind van bedrijvigheid. Ze wordt gedwongen alles voor iedereen te zijn.’

Drie zinnen uit de openingspagina van de weergaloze bestseller: De ontembare vrouw van Clarissa Pinkola Estés. Ze is Jungiaans psychoanalyticus en getalenteerd verhalenvertelster. Het boek lag sinds 2012 op mijn nachtkastje en onlangs heb ik het pas gelezen. Na één hoofdstuk heb ik bijna mijn hand opgegeten omdat ik dit schitterende boek zo lang heb laten links liggen. Het was een verjaardagscadeau en het sprak me destijds minder aan. Boeken komen -meestal net als mensen en ervaringen- op het juiste moment je leven binnen, en je moet vooral klaar zijn.

En of ik klaar was.

Wat een boek, wat een schrijfster, wat een kracht! Heel kort door de bocht gaat dit boek over sprookjes en oude volksvertellingen. Het geniale psycho-analystische hoofd van Miss Pinkola Estés ontleedt, verklaart en interpreteert deze verhalen op magistrale wijze en legt zo de verschillende levensstadia van de universele vrouw bloot. Maar dit boek is nog zoveel meer. Het is een baken, een boei, een ontwaken, een oproep, een schreeuw aan ons vrouwen om wakker te worden uit onze halfslaap om ons ding te gaan doen. Creatief te zijn, te worden wie we altijd al waren.

Ik heb zo de gewoonte om mooie passages in boeken te onderstrepen. Ja ik schrijf in mijn boeken. Meestal met potlood, maar ook fluo stift of pen durf ik te hanteren. Op vrijwel elke pagina van De ontembare vrouw moest ik onderlijnen, uitroeptekens en accolades plaatsen en nog belangrijker mijn mond sluiten. Omdat die van verbazing keer op keer openviel.

Mannen die iets willen leren over vrouwen, lees dit boek. Vrouwen die iets willen begrijpen over zichzelf, lees dit boek. Mocht ik bij machte zijn, ik maakte dit boek stante pede verplichte lectuur voor vrouwen, meisjes, oma’s, moeders, politica en transgenders. Dit is -zonder uitzondering- het beste boek dat ik ooit in mijn handen kreeg. Dit boek is -na mijn kerngezonde zoon- het mooiste geschenk dat ik ooit gekregen heb.

Enkele zinnen uit het boek die mijn euforie en geluk dwars door de geluidsmuur stuwden:

‘Het is nooit verkeerd om te zoeken naar wat je nodig hebt, nooit!’

‘Ze is wat ze is, en ze is volmaakt.’

‘Luister naar je innerlijke gehoor, je innerlijke gezicht, je innerlijke wezen, laat je erdoor leiden. Het weet wat de volgende stap moet zijn.’

Wat verlangt je diepere Zelf?’

De illusie verdwijnt. Verwachtingen verdwijnen, het hebzuchtige verlangen alles te willen hebben, te willen dat alles alleen maar mooi is, dit verdwijnt allemaal. Omdat liefde altijd de dood met zich meebrengt.’

We weten dat relaties soms stroef verlopen wanneer ze van het stadium van de verwachtingen overgaan naar het stadium waarin we onder ogen zien wat we werkelijk aan de haak hebben hangen.’

‘Eis een evenwicht tussen alledaagse verantwoordelijkheid en persoonlijke extase. Bescherm de ziel. Eis een creatief leven dat kwaliteit heeft. Laat noch je eigen complexen, je cultuur, intellectueel slib, noch enig hoogdravend, aristocratisch, pedagogisch of politiek gezwam het van je afnemen.’

Ik ben zeventien strijdlittekens oud.’

Lieve mensen, ik kan hier nog duizend quotesquoten’, nog tien boeketten met kleurige bloemen gooien. Geloof me als ik zeg. Als je klaar bent om dit te lezen en te weten, dan zal je na bladzijde vijfhonderd nooit meer dezelfde zijn. Je zult weer een stukje van je eigen ontembare natuur geproefd hebben en ik kan je nu vertellen dat dit de beste smaak is die er te proeven valt.

Clarissa Pinkola Estés, De ontembare vrouw als archetype in mythen en verhalen, Altamira Haarlem, Oorpronkelijke titel: Women who Run With the Wolves.

Wie met mij dit boek wil bespreken of van gedachten wil wisselen over bepaalde onderwerpen in dit boek, contacteer me!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *